Dreamscapes

The Castle Beyond the Looking Glass

Negde pod kožom, tamo gde je duša tečna, postoji jedno ogledalo. U njemu se ogledaju sve naše staze, one kojima nismo krenuli mnogo jasnije i svetlije od onih već poznatih. Ponekad, ako se zagledamo dovoljno, možemo da vidimo odsjaje drugih u svom ogledalu. A ponekad, kada se ogledalo zamuti i smrači, njegov mrak nam boji oči i usporava pokrete.

Svako ogledalo je čarobno. Samo treba da pronadjemo način da otkrijemo čaroliju. Ona se krije, često nedostižna, iza mirnog odbleska sjaja. Ponekad dugo, dugo stojimo zagledani u njega tražeći da nam otkrije sledeći korak, šta je iza okuke. Ponekad nam se samo, neočekivano, otvori i obasja nas. A onda, tu su i noći u kojima uzaludno plovimo tražeči prolaz u svet duhova koji se u ogledalima krije, efemeran, a tako prisutan u nama.

Nakon toga dolaze jutra, dolaze budjenja i dečije duše u nama koje se igraju odblescima sunca na ogledalu i pozdravljaju bliska im ogledala, šalju blistave signale svojim odrazima u svetu van sopstvenog epidermisa. Onda hvataju, svojim ogledalima kao mrežama, sunčane bogove i mesečeve boginje i čuvaju ih dugo tamo, verujući da će njihova svetlost privući druge svetove, druge svetlosti.

A kada nam sjaj pobegne iz ogledala, onda se krijemo u njemu. Onda ronimo duboko pod srebrnim okovima sopstvenog ogledala, i sva druga nam izgledaju kao oslobodjenje… a sopstveno – kavez!

Oblikuje nam život, i oblikuje se prema našem životu. Menja boju, formu, mesto. Ali uvek je tu. Sa njegove druge strane vidimo i zamkove i nedostižne svetove. Vidimo sebe kakve priželjkujemo. Vidimo svetlo za svoju tamu, i senku za svoj sjaj. Oba istovremeno, onako kako samo iza ogledala može da postoji.

Krije mračne čežnje koje ne želimo da vidimo. Senke srca koje prete da nas preplave ako im pridjemo. Tamnu, daleku obalu prema kojoj se tek ponekad usudimo da zaplivamo. I kada uzlećemo, u njemu padamo. Zato svaki pad znači početak jednog leta.

Otvara nam se u snovima. Tamo je slika jasna, odsjaj čist. Ali vrlo retko nam ostavlja sliku koju smemo da ponesemo sa sobom u javu. U toj igri bez senki nema vremena, nema granica, nema osećaja prisutne realnosti, nema ograničenja brzine kojom naša svest sme da putuje.

I kada se probudimo, kada kročimo na jasnu svetlost realnog… možemo samo da tražimo nekoga ko ima ogledalo nalik na naše. Nekog čije ogledalo se ogleda u našem. A kada ga nadjemo, čak i ako ode za nekim drugim odblescima i drugim daljinama, čak i ako nam se ogledalo rasprsne na stotine komadića, da znamo da smo u svim tim delovima mi sami, kompletni, potpuni…

I da su sva naša ogledala čarobna.

13 komentara

 1. zelenavrata

  Ko je izmislio ogledalo?
  Zasto bacamo pogled u njega?
  A, opet dok se zagledamo, zivi smo.
  Nema veze sta vidimo, bar imamo zelju da gledamo.

 2. Nije bitno ko ga je izmislio. Gledamo u njega tražeći sebe. A dok god tražimo, živi smo.

 3. Luna Morena

  А да ли вам се некад десило да вам се не свиди то што видите? Па пожелите да разбијете огледало? Не волим да се огледам.. Волим да посматрам свој одраз на води..

 4. Luna, a zar i to nije ogledalo? Princip je isti, sve su ostalo nijanse… A naravno da se desi da nam slika u ogledalu ne odgovara. Onda se pravimo da je ne vidimo i pokušavamo sebi da “zamažemo“ oči nekim drugim slikama koje treba da nadjačaju onu duboko u nama. Smešno, zar ne?

 5. zelenavrata

  I bez pogleda u ogledalo, vidimo se, ako hocemo to da priznamo sebi.

 6. Da poprilično smešno.. A još smešnije/žalosnije je to što mnogi pokušavaju da zamaskiraju sebe u ogledalu.. Pa bivaju još gori, a boljem teže…

 7. U tome je i fora… možda mogu da izgledaju drugačije u tudjim ogledalima… ali u svom – teško. Koliko god se krili od drugih, na sebe kad-tad moraju naleteti i suočiti se sa onim što vide.

 8. zelenavrata

  Nekad se i prijatno iznenadimo, zar ne?
  Nismo uvek svesni svojih pogleda, pa kad zagledamo i vidimo sebe hrabre, dobre, odvazne…lepo bude.
  Nije svaki pogled razoruzavajuci i ruzan!
  Bitno je setiti se i pogledati i nasa svastara nas iznenadi, kako-kad, ali disemo i gledamo, to je zivot.

 9. Dragan

  Vidi, Gemina…Ogledalo postoji samo zato sto je neki narcis- zgubidan razdjevicio neko staklo onomad.Staklo zanijelo i…. eto ogledala.Sad ga valja ljuljati…Svakom svoje parcence samoljubivosti.

 10. Dragan

  Pitam se,sta li bi ili koga bi video moj pas gledajuci sebe u ogledalu.Ali sta je ili ko je moj pas?Ako je STA JE, onda bi se zatrcao prema njemu,obmanut trikovima svetlosti,jureci projekciju i polomio ga,a to ne bi valjalo.Polomio bi sebi lobanju i bolelo bi ga, a mene bi bolelo i zbog njega i zbog ogledala(jednog velikog ,starog ogledala koje mi je posebno drago).Ako je KO JE, pojurio bi za magijom broja 2,obmanut trikovima samoce,jureci ljubav i…opet bi ga polomio,a to nikako ne bi valjalo.Slomio bi sebi i glavu i srce i jos vise bi ga bolelo,a mene bi bolelo i zbog njega i zbog ogledala(onog starog, bakinog).

 11. Dragan

  Postoji i treca mogucnost:DA PRODJE KROZ OGLEDALO.E, to tek ne bi valjalo!(vristi izvitoperena staracka samozivost)Tada bi bolelo samo mene zbog toga sto nisam imao hrabrosti da podjem sa njim.Izdao si nase drugarstvo!(i dalje vristi gore pomenuta)Ali,kome trebaju drugari-kukavice?(mrmlja sebi u bradu druga hemisfera).Na svu srecu, to je samo tamo neka kniga i takve stvari se u pravom zivotu ne desavaju.Ipak,ne uvodim svoga psa u spavacu sobu(tamo se nalazi ogledalo,ono staro sa nahtkasnama na kojima stoje miljei).I da se ne pomisli da je to zbog necega….ko zna cega,nego nije brate, pasce za kucu,samo rusvaj i stetu pravi.

  • A ako se pomerimo malo od ‘bakinog ogledala’ i okrenemo nekim unutrašnjim ogledalima?
   I zašto se u svim mogućnostima koje si ti naveo ogledalo neminovno razbija? Govori li to nešto o ogledalu ili o tebi?

 12. Dragan

  1.Gemina,“bakino ogledalo“ je to unutrasnje ogledalo,zar to nije ocito? Pojavno,to je samo komad zarobljenog drveta ali…
  2.Ako si pazljivo citala,treca mogucnost nudi prolazak kroz ogledalo…u tom slucaju neko drugi biva razbijen.
  3….rec je o mom psu,ha,ha,ha

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: