Dreamscapes

Feel-good movies

Postoji jedna grupica filmova, ni po čemu velikih ni monumentalnih, filmova čija je jedina zajednička stavka to što se u mojoj glavi nalaze u ‘folderu’ sa velikim smajlijem. Kada mi je potrebno nešto da me ‘digne’, da me oraspoloži i ostavi blago raspihtijanu… okrećem se uvek jednom od njih.

Sada fanfare!

Prvo, tu je ‘Monsoon Wedding’, sjajni mali dragulj Mire Nair, naizgled lagana pričica o dešavanjima uoči jedne indijske svadbe, sa puno blještavih detalja i običaja. Fenomenalne boje i muzika preplavljuju ekran i osvajaju svojim raspoloženjem. Šarmantna kombinacija tradicionalnog i modernog, globalnog i lokalnog, nešto poput primirene verzije Bolivuda, sa dodatim realnim, životnim detaljima i temama kojih se bolivudski filmovi klone (prevara, zlostavljanje i sl.). A izmedju korena indijske tradicije i modernih uticaja, nijednog trenutka se ne gubi iz vida i ne potcenjuje lični momenat i sjajno ocrtani likovi.  Interesantno je još da je film snimljen za samo tridesetak dana, i to uz pomoć ‘hand-held’ kamere i da su motivi i likovi oslikani po uzoru na porodicu same rediteljke. Oni se takodje pojavljuju u filmu kao statisti. Pleni atmosferom, scenama plesa (koje nijednog trenutka nisu suvišne i zamorne, kakve umeju ponekad da budu u klasičnim bolivudskim ostvarenjima), poplavom svetlih boja i živopisnih likova, humorom svakodnevice isprepletanim sa teškim pitanjima sa kojima se bore akteri ove šarmantne slike današnje Indije.

Sledeći film odmah na umu mi je ‘Bend It Like Beckham’, koji se logično nadovezuje na prethodni po osnovnoj tematici – indijskim porodičnim odnosima. Dok je u prethodnom filmu opisana jedna Pundžabi porodica, ovde smo sa porodicom Sika koja se u Londonu bori da očuva svoje vrednosti i tradiciju. Konkretnije, priča prati tinejdžerku kroz borbu za pravo na samostalnost i individualni izbor (u ovom slučaju i dozvolu da igra fudbal!). Iako bi po izboru tematike ovaj film mogao da bude jedno od klasičnih sladunjavih Diznijevih ostvarenja (sukob roditelja i dece, London i devojčica koja hoće da igra fudbal), suptilni razvoj likova, uz niz lip-smackingly delicious detalja ovaj film vodi korak dalje. Vidimo kontrast izmedju dve potpuno različite porodice i porodičnih odnosa, kao i spoj dve kulture i nastojanje da se prevazidju kulturne razlike. Odličan izbor glumaca, brz tok priče i vedar duh, kao i simpatične, hirovite navike glavnih i sporednih aktera ih oživljavaju na pravi način i neizbežno izazivaju osmeh posmatrača.

Nakon Indije, selimo se u Italiju i uživamo ‘Under The Tuscan Sun’. Prelepi pejzaži Toskane su ono što prvo privuče pažnju. Film je radjen po uzoru na klasične momente italijanske kinematografije, sa interesantnim aluzijama i paralelama sa nekim od njih (Felini, npr.). Ni po čemu originalna priča, bavi se životnim izborima američke spisateljice koja, našavši se u ćorsokaku svog života, odlazi u Italiju, i, prateći neobjašnjiv impuls, kupuje vilu u Toskani (vila se zove Bramasole – u bukvalnom prevodu ‘onaj ko čezne za suncem’). Nastavak je predvidiv – njeno snalaženje sa hirovitim meštanima, čudnim majstorima koji rade na popravci stare vile, i neizbežno uplitanje u porodične odnose i otopljavanje srca. Nalazi svoju istinsku porodicu i sreću tamo gde je nije očekivala. Predvidivo, svakako, ali neizmerno šarmantno. Optimizam, živopisni likovi, fenomenalna fotografija, toplina koja čini srž same priče ne mogu ostaviti ravnodušnim. Slatka Diane Lane je sa lakoćom uspela da dočara očaranost Italijom i slatkoću nade. Na kraju, citat koji je lajt-motiv filma: “They say that the tracks that connected Venice and Vienna were built even before trains that could make the trip were in existence. They built them anyway, because they knew that someday, the trains would come.“’

I kad smo već u Italiji, kako da ne svratimo i do Grčke? Plavo-beli morski filmić ‘Mamma Mia’, tek odnedavno u ovoj grupici, snimljen je kao omaž pesama grupe Abba i pratećim dešavanjima koja su, čini se, pre prilagodjena soundtrack-u nego obrnuto. Svejedno, maestralna Meryl Streep i azurna grčka obala su neodoljivi! Očaravajuće crtice koje veličaju ljubav, prijateljstvo i radost uz 22 velika hita, sve ovo umiksano zajedno, kako da omane? Kažu da gledaoci u Americi film prate karaoka-pevanjem i glasnim aplauzima. Kada uz Meryl dodamo i šarmere kao što su Colin Firth i Pierce Brosnan, a i nekoliko neodoljivih, mada nepoznatih, Grka – sky is the limit! Iskreno, nisam očekivala da će mi se film svideti pre nego što sam ga pogledala – nisam baš ljubitelj mjuzikla a nije mi ni bilo baš najjasnije kakva priča može da se napravi od Abbinih hitova. Na moje veliko iznenadjenje, potpuno sam se zaljubila u film, a posebno u sveobuhvatno grčko plavetnilo! Zaplet jeste naivan, svakako, ali nekada nam je toliko potrebno malo vedrine, a čak i ako ga kritičari uglavnom otpisuju kao ‘silly nonsense’, ne vidim zašto je loše prepustiti se tome povremeno i pogledati ovaj komadić koji se otrgao realnosti, a tako lako povuče i gledaoce sa sobom.

*

Šta vi gledate kada želite da se oraspoložite?

1 komentar

  1. Film kojem se uvek vracam je- Dobro da bolje ne moze biti- sa Dzekom Nikolsonom i Helen Hant.
    Covek koji je bolestan, psihicki, od sebe stvorio drkosa, koji zivi po samo svojim pravilima, u samo svom okruzenju, onda kada dozvoli i kada udje ljubav u njegovo „zaledjeno“ srce, postaje bolji covek, za sebe a samim tim i za druge ljude.
    Kad god zaboravim, podsetim se da dozvolim da mi pridju…ljudi.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: